ATTENTION!!

PIHAK HOLISTIC MIND SOLUTION TERUTAMANYA MAZLAN BIN MUHAMMAD ZAIN TIDAK PERNAH MEMBERI TESTIMONI KEPADA MANA-MANA PIHAK UNTUK MELARISKAN PRODUK/PROGRAM MEREKA. HARAP MAKLUM!!
bilamana perasaan 'tahu' menguasai diri..kebenaran hanya sekadar diruang lingkup 'pengetahuan' yang ada..

bilamana diri mengaku 'tahu', mana mungkin ada pengetahuan selain dari apa yg diri tahu..

bilamana diri tak tahu dia tak tahu, mana mungkin diri tahu apa yang dia tak tahu

tatkala diri tahu dia sebenarnya tak tahu, baru lah bergerak dalam pengetahuan yang maha tahu
HMS
Khutbah semalam adalah khutbah yang dinanti selama ni..khutbah yang tidak mengulang sebut cerita-cerita semasa yang sudah sedia maklum dimedia-media massa..khutbah semalam adalah mengajak semua kembali kepada Yang Satu..mengajak semua kembali kepada ajaran tauhid yang sebenar..mengajak pulang ke jalan yang telah ditunjukkan oleh Rasul SAW..

Setelah sekian lama khutbah2 dibaca di setiap masjid yang ada, namun jarang sekali yang mengajak kembali..yang ada cuma sebagai syarat untuk menampakkan ianya sebagai khutbah jumaat..yang banyak disentuh selama ni adalah cuma isu-isu dalam negeri/negara yang sememangnya selalu didengar/dibaca/dilihat media main stream RTM & TV3..khutbah2 juga seumpama mengulang-ulang isu yang sama tanpa ditekankan khusus kepada penyucian hati/jiwa untuk kembali kepada agama Allah Yang Satu..

Hasil pengisian khutbah yang cuma sebagai syarat selama ni boleh dilihat dengan jelas dari gaya/cara setiap makmum yang hadir..amat jelas ditunjukkan dari gaya duduk, gaya solat sunat, gaya membuat saf dan juga gaya tidur yang ada..namun apa yang ditunjukkan oleh para makmum di setiap masjid tidak pernah diperhati ataupun diambil tahu oleh semua termasuklah pihak yang bertanggungjawab serta makmum sekeliannya..

Sebut mengenai saf..jelas ditunjukkan ramai yang tidak mengikut saf-saf yang sedia ada di ruangan dalam masjid..mereka lebih suka mengikut selesa sendiri..sekiranya yang didalam tak betul, bagaimana mungkin yang diluar menjadi betul..

Perhatikan ayat yang diboldkan..fahami benar-benar maksud ayat tersebut..sekiranya rohani tidak betul, bagaimana mungkin jasmani akan betul..takde gunanya kita memakai pakaian2 yang cantik, mahal, jubah, serban diluar tapi bercompang-camping didalam..takde gunanya memakai wangian diluar sekiranya busuk didalam..takde gunanya mengerjakan solat sunat sekiranya mata asyik menjeling ke kiri & kanan, bukan sekadar mata..siap dengan kepala yang bergerak.. tiada gunanya berzikir jika perlakuan mengira tasbih ditunjukkan kepada umum dengan berjalan kesana sini..

Andainya sedari dulu khutbah jumaat menekankan kepada penyucian hati/jiwa, adakah apa yang terjadi kini masih juga terjadi? Andainya sedari dulu khutbah jumaat benar-benar mengajak semua kembali ke jalan Yang Satu, adakah terjadi masalah2 sosial seperti kini? Tajuk khutbah sudah ada tapi pengisiannya yang tak ada..sampai bilakah kita akan disajikan dengan khutbah yang sekadar mengambil syarat? Sampai bila kah kita akan dihidangkan khutbah yang tiada pengisiannya? Sampai bilakah kita cuma sekadar diberitahu mengenai sirah-sirah rasul tapi jalan menuju tidak pernah ditunjuk??

Renung-renungkan lah..