ATTENTION!!

PIHAK HOLISTIC MIND SOLUTION TERUTAMANYA MAZLAN BIN MUHAMMAD ZAIN TIDAK PERNAH MEMBERI TESTIMONI KEPADA MANA-MANA PIHAK UNTUK MELARISKAN PRODUK/PROGRAM MEREKA. HARAP MAKLUM!!
bilamana perasaan 'tahu' menguasai diri..kebenaran hanya sekadar diruang lingkup 'pengetahuan' yang ada..

bilamana diri mengaku 'tahu', mana mungkin ada pengetahuan selain dari apa yg diri tahu..

bilamana diri tak tahu dia tak tahu, mana mungkin diri tahu apa yang dia tak tahu

tatkala diri tahu dia sebenarnya tak tahu, baru lah bergerak dalam pengetahuan yang maha tahu
mazlan
Khutbah jumaat hari ni berkenaan dgn Islam yg asalnya 'dagang', akan kembali 'dagang' di akhir zaman.. mungkin hadis Rasul SAW ini selalu kita dengar & baca, tapi adakah ia memberi apa2 maksud kepada kita? 'dagang' disini bermaksud asing/terpinggir.. sebagaimana awalnya, Islam dipinggirkan oleh manusia, diakhir zaman Islam lagi sekali akan menjadi asing a.k.a terpinggir.. Bezanya di waktu awal, Islam asing bagi golongan yang telah lalai dari jalan agama Allah yg telah dibawa oleh rasul2 sebelumnya, tapi diakhir zaman, Islam dipinggirkan oleh mereka yg lahir didalam keluarga Islam itu sendiri.

Bagaimana ini terjadi? kenapa Islam dipinggirkan oleh orang2 yg mengaku Islam itu sendiri? ini menunjukkan betapa kita sekarang terlalu jauh meninggalkan apa yg telah diajar/ditunjukkan oleh baginda Rasul SAW.. jika kita meninggalkan apa yg diajar oleh Rasul SAW, maka apa yg telah kita amalkan selama ni? Apa yg telah kita ikut? Adakah kita benar2 takutkan Allah seperti yg diajar oleh Rasul SAW? atau kita masih sibuk mahu menjadi kekasih Allah? Adakah kita kasih kepada Rasul SAW sebagaimana sahabat2 awalnya mengasihi baginda? Kita terlalu jauh membelakangi Rasulullah SAW.. tak sampai 5 minit mengucap syahadah, kita dah pun membelakangi Rasul SAW samada sedar ataupun tidak.. bagaimana yg dikatakan membelakangi Rasul SAW?? kita jarang sekali ataupun tidak pernah meminta kasih/syafaat Rasul SAW.. yg kita selalu mintak adalah harta, umur yg panjang serta syurga.. ini lah skema doa setiap hari..

Sedar atau tidak, tahu atau tidak, kita cuma mahukan 'rahman' Allah sahaja tanpa menghiraukan 'rahim' Nya.. 'Rahman' Allah adalah untuk setiap makhluk/hambaNya.. tetapi 'Rahman & Rahim' Allah hanyalah untuk hambaNya yg tidak membelakangi/meninggalkan Rasul SAW.. sekiranya kita masih meninggalkan Rasul SAW, bermakna tidaklah lengkap kalimah 'Bismillah......', & sekiranya kalimah 'Bismillah....' tak lengkap.. manakan lengkap 'Al-Fatihah' yg menjadi 'Jalan Pulang' seperti yg ditunjukkan oleh Rasul SAW..

Kita telah hampir kepada penghujung tahun & kita akan memulakan tahun yg baru.. tapi adakah kita bersedia? apakah kita mahu kembali kepada Jalan yg telah dibawa oleh Rasulullah SAW? Adakah kita masih meminggirkan Islam? atau adakah kita memperdagangkan Islam sebagaimana kita menjual ayat2 suci Al-Quran? menjual dalam ertikata menggunakan ayat2 quran sebagaimana alat untuk menghalalkan kemahuan/kehendak nafsu kita.. samada utk mendapat pangkat, harta serta sanjungan dari orang ramai..
Labels: , , edit post
0 Responses